• Culturele dynamiek op het Amsterdamse kantoor

    Culturele dynamiek op het Amsterdamse kantoor

    Blog door Simone Poelen, Manager bij A.T. Kearney

“Het is een regenachtige middag in september en ik heb me voorbereid op een belangrijke presentatie. Langzaam stromen leden van het management en de board onze kamer binnen en nemen plaats aan de grote ovale tafel. Ons team telt vijf leden van vier verschillende nationaliteiten en naarmate de kamer zich verder vult, zijn steeds meer Europese landen vertegenwoordigd. De eindstand komt op 11 landen en ik ben de enige Nederlander, terwijl we nota bene in Nederland zijn. De medewerkers die een verdieping lager zitten, genieten waarschijnlijk van eenzelfde lunch als die wij nu voorgeschoteld krijgen. Maar je kunt je misschien voorstellen dat het in deze situatie raar is om een broodje kroket geserveerd te krijgen. Ik krijg vragende blikken toegeworpen en zal met iets moeten komen om de Nederlandse cultuur in een ander licht te zetten.

Tegelijkertijd kan ik ook boeken schrijven over gewoonten van de andere 10 culturen aan deze tafel en dat is ook wat dit project zo leuk maakt. Van Duitsers die last-minute nog een paar trappen terug rennen om alsnog een das om te doen, tot Britten die geschokt zijn door de directe Nederlanders en Denen, van de stylish looks van de Noren tot aan de onmogelijke planning in mei en juni door alle feestdagen die verschillen per land. Onderdeel zijn van deze culturele dynamiek brengt een extra dimensie aan mijn werk, een extra uitdaging, maar is ook een bron van geweldige nieuwe ervaringen.

De presentatie begint en na een inleiding van de partner op het project mag ik de aanwezigen meenemen in de belangrijkste conclusies van ons werk. Ik weet dat er geen verassingen zijn voor het management in de kamer, omdat alles van te voren al met hen is afgestemd of zelfs samengesteld. Ik verwacht dat de board kritische vragen zal stellen en weet ook dat ik me waarschijnlijk maar voor de helft van die vragen had kunnen voorbereiden. Ik vertrouw op mezelf en op de partners en principal, die vandaag ook aanwezig zijn. Ik geniet van dit moment, omdat ik zowel vol overgave sta te presenteren als de uitdaging herken van het onbekende in deze omgeving.

Dit is het zesde opeenvolgende project voor de board van deze klant en ik ben bij alle zes de projecten betrokken geweest. In ieder project stond een ander strategisch vraagstuk centraal. We hebben de nieuwe strategie uiteengezet, mogelijke acquisities en strategische partnerships bekeken en verschillende verbeteringstrajecten voor de winstgevendeid opgezet. Het waren stuk voor stuk inhoudelijke uitdagingen en een mooi platform voor persoonlijke ontwikkeling, zowel voor de klant en ons team, als voor mijzelf. Ik begon namelijk als Associate in het eerste project en kreeg de manager-rol voor het tweede project. Een teken van vertrouwen vanuit A.T. Kearney en een enorme kans om meer te leren en te laten zien dat ik klaar was voor promotie. Die promotie kwam dan ook officieel na het derde project bij deze klant. In deze rol als manager heb ik kunnen bijdragen aan de verkoop van de overige drie of wellicht vier projecten. Daarnaast wordt er meer van je verwacht bij de persoonlijke ontwikkeling van andere teamleden en het leren omgaan met de nieuwe uitdagingen die je tegenkomt als manager. Voorbeelden hiervan zijn de meer prominente rol tijdens de presentatie van deze regenachtige middag en de meer coachende rol naar het management toe.

Deze ervaringen en de culturele veelzijdigheid van het team zijn voor mij belangrijk onderdelen van wat mij elke dag drijft en wat mij zo veel plezier geeft in mijn werk. Ik kijk uit naar alle uitdagingen die nog gaan komen!”


Over de schrijfster
Simone Poelen (Manager) werkt sinds maart 2016 bij A.T. Kearney, nadat ze na 7 jaar werkervaring de overstap naar Strategy Consulting heeft gemaakt.


 


Wil jij niet alleen lezen over A.T. Kearney, maar ook echt ervaren hoe het is om bij ons te werken? Schrijf je dan in voor de A.T. Kearney Strategy Challenge 2018

Je maakt kennis met A.T. Kearney, onze visie en de werkzaamheden waar jij als strategy consultant mee te maken kunt krijgen. Samen met de andere deelnemers dompelen we jou onder in de sfeer van ons bedrijf tijdens de case, lunches, diners en spetterende avondprogramma’s.

Schrijf je nu in!

Contactpersoon

A.T. Kearney Recruitment Team

E-mail: recruitment.amsterdam@atkearney.com